• Winnend idee social hackathon Nationale Ombudsman

  Hoe kunnen professionals en de Nationale Ombudsman elkaar beter vinden, vroeg de Nationale Ombudsman zich af? Om te proberen die vraag te beantwoorden, waren gisteren zo’n veertig professionals uitgenodigd voor een social hackathon in de Metaal kathedraal in Utrecht. Ook Federatie Opvang was aanwezig om mee te denken, en te polsen waar knelpunten liggen voor hulpverleners en aan de kant van de Ombudsman. Dat niet alleen: een van de Federatie Opvang-collega’s was mede-bedenker van de winnende oplossing voor deze vraag.

  In de zogenaamde hackathon schreven de deelnemers eerst zelf hun ideeën op, om die vervolgens in groepjes uit te werken tot een concrete oplossing. Dit waren bijvoorbeeld een frequente podcast, waarin de Ombudsman steeds een vraag beantwoord, een telefoonnummer dat professionals kunnen bellen met een vraag om direct (bijv. in een cliëntgesprek) antwoord te krijgen, en een bus waarmee de Ombudsman organisaties door heel het land kan bezoeken.
  Uit deze oplossingen werd één idee als winnaar gekozen: de Raadbaak, een online platform waarbij professionals een vraag kunnen stellen, die beantwoord wordt door kunstmatige intelligentie, door collega professionals uit andere organisaties, of door de Ombudsman. De Ombudsman kan hier vervolgens ook signalen uit halen om bijvoorbeeld onderzoek te doen.

  Drempel
  In het zoeken naar oplossingen kwam onder andere naar voren dat de Ombudsman meer doet dan bij velen bekend is. Ook ligt de drempel soms hoog voor professionals om contact te zoeken met de Ombudsman om een vraag te stellen.
  Dit speelde wellicht een rol in de keuze van de jury voor het platform Raadbaak: ‘Mooi dat bij de oplossing niet alleen aan de Ombudsman wordt gedacht, maar ook de kennis van professionals bij elkaar wordt gebracht’, zei Ombdusman Reinier van Zutphen in een toelichting. ‘We gaan hiermee aan de slag.’

  www.nationaleombudsman.nl

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.