• Twaalf gemeenten aan de slag met dakloze jongeren

    Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft bekend gemaakt welke gemeenten aan de slag gaan als '100% ambitie' pilotgemeente in het Actieprogramma Dakloze Jongeren. Dat zijn: Almere, Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Haarlem, Leiden, Purmerend, Rotterdam en Utrecht. Doel is om er voor het eind van 2021 voor te zorgen dat alle (potentiële) dak- en thuisloze jongeren de hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

    Ambitie is 100%
    De staatssecretaris en gemeenten hebben de lat hoog gelegd. Het doel is 100%: geen enkele jongere meer langdurig (langer dan drie maanden) in de opvang of op straat. Dit moet voor het einde van 2021 bereikt zijn. Gezien de hardnekkige knelpunten qua betaalbare huisvesting en voldoende inkomen voor jongeren, is dit zeker een uitdaging te noemen. De Rijksoverheid rekent het tot zijn taak om kritisch naar zichzelf en naar gemeenten te kijken, als het gaat om knelpunten in de (uitvoering van) wet- en regelgeving, zo schrijft het Ministerie van VWS. De Federatie Opvang is blij met deze inzet. Met name op onderwerpen als de ‘4 weken zoektijd’ voordat een jongere een uitkering kan aanvragen, het aanvragen van een briefadres en de toepassing van de kostendelersnorm, is nog een wereld te winnen qua verbetering van (uitvoering van) wet- en regelgeving.

    Opvangorganisaties actief betrokken
    In een aantal van de genoemde gemeenten hebben organisaties voor maatschappelijke opvang (leden Federatie Opvang) meegewerkt aan het ontwikkelen van een voorstel. Of ook cliëntenorganisaties en ervaringsdeskundige jongeren in die gemeenten betrokken zijn bij de plannen is nog niet bekend. De komende maanden gaan organisaties in gesprek hierover met de gemeenten.

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.