• Succesvol Actieprogramma Weer Thuis gaat verder

  Bijna twee jaar gelden startte het Actieprogramma Weer Thuis, als initiatief vanuit de branches zelf. Federatie Opvang, mede namens RIBW Alliantie, GGZ Nederland, Leger des Heils, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Aedes werken samen in dit programma. Het programma wordt, na de eerste succesvolle fase, nu onderdeel van de Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang van het kabinet-Rutte III.

  ‘Het programma heeft geleid tot betere afspraken’, zegt projectleider Erwin van Leeuwen over uitstroom vanuit beschermd wonen en opvang. De aanjaagfunctie vanuit het programma, het actief bij elkaar brengen van de partijen die het samen moeten doen (gemeenten, corporaties en instellingen), regionaal en lokaal, leidt tot resultaten. Van de 8 deelnemende regio’s hebben zes regio’s al afspraken vastgelegd of doen dit zeer binnenkort. In de Hoekse Waard, Haarlem, Assen, Venray en Nijmegen staan de samenwerkende partijen op het punt om een soort convenant te ondertekenen en in Groningen hebben ze dat al gedaan.’

  ‘In het afgelopen jaar hebben we nieuwe dingen ontdekt: zo kijken we anders naar schuldhulpverlening’, zegt een trotse Van Leeuwen. Eerst kregen de mensen in beschermd wonen of de maatschappelijke opvang meteen een bewindvoerder aangewezen. Nu krijgen ze in bijvoorbeeld Haarlem een budgetcoach en trainingen voor ze weer naar een eigen huis gaan, zodat ze zelf weer leren omgaan met geld. ‘In sommige gevallen is er ook een “woonschool” met praktische tips over wat straks de verwachtingen zijn als “uitstromers” weer zelfstandig wonen. Ze leren om na een periode in een instelling weer een goede huurder te zijn’, zegt de projectleider.

  Door de aansluiting bij de Meerjarenagenda kunnen nieuwe regio’s gaan aansluiten. In de eerste fase 10 regio’s, bij succes nog eens 10. Dat is erg positief. Dat meer partijen meedoen en straks ook meer regio’s gaan aansluiten, ziet Van Leeuwen als winstpunt van het programma Weer Thuis!. ‘We zijn een nieuwe beweging gestart en dat is gelukt.

  Lees het hele artikel via deze link.

  Voor vragen kan contact worden opgenomen met Karen van Brunschot, k.vanbrunschot@opvang.nl.

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.