• Onderzoek: een op de twintig thuiswonende ouderen mishandeld

  Naar schatting 5,5 procent van de thuiswonende 65-plussers heeft wel eens te maken gehad met mishandeling of financiële uitbuiting. Dat is één op de twintig. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  Bijna zes van de tien daders zijn mannelijk en het gaat vaak om familie, kennissen of buren. Ouderen zeggen het vaakst dat ze slachtoffer zijn van financieel misbruik, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.
  In de meeste gevallen zijn de ouderen meer dan eens slachtoffer. Bijna een derde meldt dat er elf keer of vaker iets is voorgevallen. Naarmate de leeftijd toeneemt, worden ouderen vaker mishandeld.

  Volgens het onderzoek is dit nog maar het topje van de ijsberg. De resultaten moeten als ondergrens gezien worden, want ongeveer 17 procent van de ouderen zegt een 65-plusser te kennen die te maken heeft gekregen met mishandeling of uitbuiting.
  “Het beeld is nog steeds schokkend”, schrijft minister Hugo de Jonge van VWS (CDA) aan de Tweede Kamer. “Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn.”

  Aard_en_omvang_ouderenmishandeling_(7).pdf


  Rapport met beleidsreactie aan de Tweede Kamer: Klik hier

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.