• Nieuw initiatief - tandarts voor dakloze mensen

    Pijnklachten van het gebit behoren tot de top 3 meest voorkomende lichamelijke problemen bij dakloze mensen. Tandarts Didi Landman is al langere tijd werkzaam voor dakloze mensen en heeft nu de Stichting Dental Care for Homeless People opgericht. Het doel van de stichting is minder bevoorrechte mensen kunnen helpen met tandheelkundige zorg.

    Samenwerking gemeenten en verzekeraars essentieel
    Om deze zorg te realiseren is samenwerking tussen gemeente, verzekeraars, maatschappelijke opvangpartners, tandartsen en mondzorg specialisten nodig. Voor toegang tot deze zorg zijn een identiteitsbewijs, verzekeringspas en begeleiding naar de tandarts een voorwaarde. Na beoordeling vraagt de tandarts een machtiging voor vergoeding van de kosten bij de verzekeraar. Deze procedure vraagt tijd en niet elke verzekeraar is genegen een machtiging te verstrekken.

    Straatdokters
    De Nederlandse Straatdokter Groep bracht in kaart in welke steden tandheelkundige zorg of mondzorg beschikbaar is. Op hun website staat per gemeente welke specifieke mondzorg initiatieven en projecten er zijn, en ook rapportages en mediaberichten. De straatdokters noemen het opvallend dat er in de Nederlandse vakliteratuur nauwelijks over gebitsproblemen bij dakloze mensen gepubliceerd is. Ook In het buitenland is de aandacht voor deze problematiek beperkt.  Veelal gaat het om korte projecten in plaats van structurele oplossingen. Investeren in mondzorg is voor dakloze mensen en de maatschappij zeer de moeite waard. Sociale tandheelkunde verdient volop de aandacht.

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.