• ‘Gemengd Wonen’ - voor mensen die een goede buur willen zijn

  Een buurman met psychische problemen die dakloos is geweest, een buurvrouw met een verslaving. In een project gemengd wonen is het niks bijzonders, sterker nog, de mix van ‘gewoon’ en
  ‘kwetsbaar’ is hier juist het doel. En die mix vergroot gemiddeld genomen het welbevinden van álle bewoners, zo blijkt uit een groot Utrechts onderzoek waarin vele betrokken partijen het afgelopen jaar samenwerkten. Op 30 januari 2018 organiseerde de gemeente Utrecht met anderen een congres over 'Gemengd Wonen'.

  Goede buren
  Wat werkt in woonprojecten waar verschillende groepen mensen samen wonen? Op diverse plekken in Utrecht en in het land wordt geëxperimenteerd met deze nieuwe woonvormen. In de kern gaat het bij gemengd wonen om mensen die een ‘goede buur’ voor elkaar willen zijn. En om het creëren van een woonomgeving die mensen, die dat nodig hebben, helpt bij het maken van een nieuwe start in de samenleving. Maar hoe krijgt dat, ‘goede buren zijn’ in de praktijk vorm? Tijdens het congres bleek dat er geen magische formule is die het succes kan voorspellen. Voorwaarden daarvoor zijn er wél, zoals een stevig sociaal beheer, een gedeelde verantwoordelijkheid voor deelnemende organisaties en aandacht voor de individuele bewoner. Bij één van de workshops op het congres vertelde Nico Ooms, projectleider bij de Tussenvoorziening over het succes van het project Majella Wonen: “De buurt is veiliger geworden, het aantal fietsendiefstallen is drastisch gedaald. De bewoners letten op elkaar én op de omgeving.”

  Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen
  In Utrecht is de Ontwikkelwerkplaats ‘Gemengd Wonen’ opgericht. Deze heeft tot doel om samen met relevante stakeholders te leren van de ervaringen binnen vijf gemengde woonprojecten in Utrecht, ten behoeve van bestaande en toekomstige soortgelijke woonvormen en toekomstig beleid rond inclusie, participatie, wijkbeleid en huisvesting van kwetsbare doelgroepen in en buiten Utrecht. De Ontwikkelwerkplaats is een gezamenlijk initiatief van Stichting ’t Groene Sticht, Stichting de Tussenvoorziening, Lister, lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening en lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht en Maarten Davelaar, zelfstandig onderzoeker en sociaal ontwikkelaar. Andere dragers van de Ontwikkelwerkplaats zijn woningcorporatie Portaal, woonwerkgemeenschap Emmaus, Abrona en het Europese project InnoSI (Horizon2020).

  De gemeente Utrecht bracht de resultaten van de Ontwikkelwerkplaats en van het congres bijeen op hun website. U vindt daar een congresverslag, congresfilm en een infographic (download) met de resultaten van de ontwikkelwerkplaats.

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.