• EROPAF presenteert handreiking voorkomen huisuitzettingen

    Op 6 juli 2018 presenteerde Eropaf een nieuwe Handreiking Voorkomen Huisuitzettingen in Amersfoort. Eropaf pleit er voor om huisuitzettingen ten gevolge van schulden te allen tijde te voorkomen. Positief is dat er een daling te zien is ten opzicht van vijf jaar geleden, toen de eerste handreiking verscheen. Ook is er steeds meer politieke aandacht voor dit probleem.

    Motie CDA over preventie huisuitzetting
    Bij de presentatie was aandacht voor de motie van CDA Kamerlid René Peters op 26 juni 2018 die met een meerderheid is aangenomen. de motie vraagt om te laten onderzoeken hoe huisuitzettingen bij schulden voorkomen kunnen worden. Wonen is een grondrecht werd terecht gesteld en dat moet de insteek zijn bij de discussie over huisuitzettingen. De persoonlijke ellende van betrokkenen is niet te overzien. In de discussie werd ook specifiek ingegaan op de problemen voor kinderen. Kinderen hebben een thuis nodig. Het uitzetten van gezinnen is daarmee al helemaal uit den boze. Maar naast het menselijke aspect is het tevens een zeer inefficiënt en duur traject om mensen uit te zetten, in de opvang te laten verblijven met het idee hen vervolgens weer elders te huisvesten. Er volgde discussie of het mogelijk is deze uitzettingen helemaal te voorkomen. Daarbij werd weer eens duidelijk dat we een veel te complex systeem hebben met toeslagen en andere inkomensregelingen, waardoor mensen in de problemen komen. Er werden enkele mooie voorbeelden genoemd uit de Achterhoek en Utrecht, waarbij gemeenten, corporaties en instellingen goed samenwerken. Zo kwam ook de zogenaamde terugklap-constrcuctie aan bod (waarbij de instelling tijdelijk de rol van de huurder overneemt met intensieve begeleiding).

    Er is zeker al het een en ander bereikt, maar we moeten nog hard aan de slag gezamenlijk, luidde de eindconclusie. Download hier de volledige handreiking.

    Website Eropaf: http://eropaf.nl

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.