• Druk bezochte expertmeeting “Opvang cliënten en schulden”

  Veel belangstelling was er voor de expertmeeting op 30 januari die werd georganiseerd in het kader van het project ‘Versterking Financiële Zelfredzaamheid’ van Federatie Opvang in samenwerking met NVVK. Er waren 35 instellingen uit het hele land vertegenwoordigd.

  Als eerste spreker gaf Irene Jonker van het Radboud UMC te Nijmegen een zeer boeiende presentatie over de impact van schuldenproblemen en wat dit voor gevolgen heeft voor de andere leefgebieden als sociale contacten, zelfbeeld en dagbesteding. Ook dat het leven onder chronische stress door financiële problemen kan leiden tot een daling van het IQ, kwam aan bod. Dit aan de hand van de schaarste theorie en Mobility Mentoring.

  Hierna volgde Jelle Vennik van Stichting Lezen en Schrijven die interactief veel uitleg gaf over laaggeletterdheid/LVB en wat dit voor gevolgen heeft binnen de financiële problematiek. Dit werd erg duidelijk aan de hand van een tekst. Je moet meer dan 90% kunnen lezen om deze te begrijpen. Het is zowel voor de opvangmedewerker als de schuldhulpverlener van belang hier alert op te zijn.

  Marthe Riemeijer van het project ‘Versterking Financiële Zelfredzaamheid’ van de Federatie Opvang (en sr. Medewerker van De Tussenvoorziening) kwam aan het woord en vertelde over het belang van financiële basiskennis, over de Quickscan en het nieuw ontwikkelde concept voor het procesmodel, waar ‘de zes’ basiszaken in verwerkt zijn, die moeten worden gecheckt en geregeld voor cliënten: ‘Eerste hulp bij administratie’ (EHBA).

  Vervolgens mocht iedereen aan het werk met het Procesmodel aan de hand van een casus en verschillende vragen. Dit leidde tot een boeiend overleg tussen de professionals vanuit verschillende functies. Er werd veel informatie uitgewisseld. De aanwezigen vonden het erg interessant om op deze manier geïnformeerd te worden en met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Dit alles samen gaf een duidelijk en breed beeld over de schuldproblematiek voor een ieder die dagelijks cliënten begeleiden. Deze bijeenkomst krijgt een vervolg in de vorm van trainingen voor professionals om cliënten met schulden beter te kunnen ondersteunen. We houden u hiervan op de hoogte.

  Voor vragen kan contact worden opgenomen met Marthe Riemeijer,  Martheriemeijer@tussenvoorziening.nl of Karen van Brunschot, K.vanbrunschot@opvang.nl

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.