• Campagne huwelijksdwang en achterlating

  Deze week is de campagne Huwelijksdwang en achterlating van start gegaan en duurt tot eind juni. In Nederland worden jaarlijks kinderen en jongeren achtergelaten in het buitenland, terwijl ze dachten op vakantie of familiebezoek te gaan. Na de vakantie blijft hun stoel op school leeg, terwijl de rest van het gezin terugkeert naar Nederland. Ook worden jaarlijks jongeren door hun ouders, familie of omgeving gedwongen tot een huwelijk.

  Het hele jaar door speelt deze problematiek. De vakantieperiode is echter extra risicovol omdat jongeren tijdens een vakantie in het buitenland kunnen worden uitgehuwelijkt of achtergelaten. De campagne wordt uitgevoerd in een samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

  Doelen en middelen van de campagne De campagne richt zich op jongeren en docenten in het voortgezet- en middelbaar (beroeps)onderwijs. Op sociale media worden docenten opgeroepen signalen van huwelijksdwang en achterlating te herkennen en hierover met leerlingen in gesprek te gaan. Hierbij kunnen zij gebruik maken van de tips die het Landelijk Knooppunt huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) voor professionals heeft ontwikkeld. Daarnaast is de campagne er op gericht om jongeren te informeren waar ze terecht kunnen voor advies en hulp. De campagne doet een appèl op de jongeren zelf om actief hulp te zoeken en niet te blijven rondlopen met twijfels en vragen.

  Website
  Algemene informatie over de campagne: Klik hier
  Website voor jongeren: Klik hier
  Campagne materiaal bestellen: Klik hier


  poster

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.