• Housing First Hub Europa

  In 2016 heeft FEANTSA samen met de Y-Foundation in Finland de Housing First Europe Hub opgericht. Dit is een Europees platform dat tot doel heeft om kennis over Housing First verder te verspreiden, uit te wisselen en te leren van ervaringen in de aangesloten landen. Voor Nederland is Impuls, Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg (Radboud Universiteit, Nijmegen) met de Federatie Opvang lid van de Hub. Onlangs vond een train-de trainer sessie plaats, waarvan Melanie Schmit (stichting Limor) het onderstaande verslag maakte.

  Train-The-Trainer Housing First – Milaan
  Op uitnodiging van de Federatie Opvang nam ik in december 2017 deel aan een bijeenkomst van de Housing First Europe Hub. Het doel van de bijeenkomst was om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van trainingen op het gebied van Housing First. Op het vliegveld ontmoette ik Helene Sanders van Housing First Utrecht (Stichting de Tussenvoorziening). Er was direct herkenning in het onbekende van de reis én onze liefde voor Housing First.
  Eenmaal daar begonnen we met een uitgebreide lunch zoals alleen Italianen dat kunnen. Het was een mooie gelegenheid om de groep te leren kennen. We waren met zo’n 30 mensen uit 11 verschillende landen; Zweden, Spanje, België , Ierland, Frankrijk, Noorwegen, Finland, Tsjechië, Italië, Schotland en uiteraard Nederland. Het was direct een drukte van jewelste, “Waar kom jij vandaan? Hoelang doe jij al Housing First? Wat is bij jullie de grootste uitdaging?”. Onderwijl wennende aan het spreken in een andere taal.

  En toen, waar we voor kwamen; train-the-trainer!
  Tot mijn verrassing bleken al gauw twee dingen; één, we zouden na deze sessie niet met een kant-en-klaar programma naar huis gaan en twee, er zouden nog drie sessies volgen. Over laatstgenoemde was ik direct enthousiast, het vindt namelijk plaats in Amsterdam en Helsinki (en een vierde plek in Europa die nog nader bekend wordt gemaakt). Maar buiten een mooie kans om Europa te verkennen, werd het enthousiasme met name gevoed door de kans om me een aantal keren te kunnen omringen met een club Housing First-enthousiastelingen. En waar ik in eerste instantie teleurstelling voelde dat ik thuis niet direct aan de slag zou kunnen gaan met een training, heeft dit plaats gemaakt voor hoe leuk het is om met elkaar als experts een training te ontwikkelen!

  We hebben gesproken over uitdagingen en successen van Housing First in onze landen, het is immers in grote mate afhankelijk van lokale context. Housing First als filosofie is vrij simpel, de vertaling naar de huidige realiteit dát is een stuk moeilijker. Tijdens ons Skypegesprek met Sam Tsemberis zei hij hierover; “The program is the cloth, but it has to be tailor-made per country”.
  Tevens hebben we geïnventariseerd wie het potentiele publiek is van onze training, wat hun kennisniveau en motivatie is, en welke vragen we verwachten. Uiteindelijk zijn we in kleine groepen uiteen gegaan waarbij iedere groep op één van de 8 kernprincipes een opzet voor een trainingsonderdeel ontworpen heeft. Ik ben samen met mijn Ierse en Finse collega aan de slag gegaan met ‘choice and control for the service user’. De laatste dag hebben wij elkaar de opbrengst gepresenteerd. Er zaten goede tips tussen over de basis van trainen en creatieve manieren hoe de materie het beste overgebracht kan worden.

  Begin is gemaakt!
  Het is mooi om te ervaren dat je als Housing First-praktijk onderdeel bent van een internationale Housing First-gemeenschap. En hoezeer het niet alleen ‘een zorgproduct’ is, maar een maatschappelijke beweging. Eén die voortdurend probeert de grenzen van het huidige systeem op te rekken, met als doel een samenleving waarin ‘een eigen (t)huis werkelijk voor iedereen’ een basisrecht is.
  Het heeft me gesterkt in mijn overtuigingen. Het heeft me eyeopeners gegeven waarmee ik de effectiviteit van mijn Housing First-praktijk kan vergroten door het zo mogelijk nóg modelgetrouwer aan te pakken. Het heeft me geïnspireerd hoe bevlogen en gedreven er in Europa gewerkt wordt aan het stimuleren en door ontwikkelen van Housing First. In sommige gevallen zoals in Italië en Tsjechië zelfs bottom-up, zonder subsidie of beleidsaanpassing vooraf, aangejaagd door vrijwilligers. Inmiddels wordt het door de staat opgenomen in de nationale strategie en is er financiering op komst. Er is met eigen ogen gezien dat Housing First werkt!

  En omdat Limor in januari begint met Housing First Jongeren in Den Haag sluit ik me ook aan bij de Housing First for Youth- sessie. Dit zal een mooie impuls geven aan onze startup.

  Voor meer informatie kun je me bereiken via mschmit@limor.nl

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.