• Flitsende start Huisje Boompje Beestje

  Op het congres Huisje Boompje Beestje van 10 oktober j.l. is uiteindelijk iedereen overtuigd van de positieve werking van natuur. De 100 deelnemers van verschillende maatschappelijke- en vrouwenopvang-locaties hebben dit zelf kunnen ervaren doordat het congres werd gehouden op een geitenboerderij in een groene omgeving. Daarnaast zijn overtuigende bewijzen gepresenteerd door onderzoekers en mooie praktijkvoorbeelden gegeven vanuit de vier natuurpilots in de opvang. In de middag hebben de deelnemers nog meer inspiratie op kunnen doen in workshops en speeddates.

  Jolanda Maas, onderzoeker bij de VU Amsterdam, laat wetenschappelijk bewijs zien van het effect van natuur op mensen in het algemeen en kinderen in het bijzonder. Er zijn aantoonbaar minder psychische klachten bij mensen in een groene wijk vergeleken bij wijken zonder groen. Een groene omgeving voorkomt depressieve klachten en helpt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Het effect van spelen in de natuur op kinderen is indrukwekkend: Minder stress, minder aandachtsvermoeidheid, meer bewegen, ontwikkeling persoonlijke competenties, motorische ontwikkeling en gezonde voeding.

  jolggg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Elise Peters, onderzoeker van de Hogeschool Leiden, presenteert daarna de resultaten van het onderzoek bij de natuurpilot in de vrouwenopvang. Een combinatie van mooie bruikbare praktijkvoorbeeld en een overzicht van de waarde van de natuur voor kinderen in de opvang: Je thuis voelen, Je openstellen voor de wereld, Verbonden zijn, Kind zijn, Ouderschap en vormende ervaringen. Tot slot is uit het onderzoek gebleken dat natuur en dieren ook een positief effect hebben voor de volwassen cliënten in de opvang en als toegift ook een positief effect op de werkplezier van de medewerkers.

  elisepp

   


  Vanuit de pilots bij Kadera, Kompaan en De Bocht, Juzt Safegroup en Kopland worden de conclusies van de onderzoekers van harte ondersteund. Met veel enthousiasme vertellen ze over hun ervaren, over de nieuwe mindset waardoor natuur in de opvang gewoon is geworden. Bij elke pilot leken er in het begin drempels te zijn die uiteindelijk makkelijk zijn overwonnen door het gewoon te doen. Het mooie is dat er bij elke pilot ook veel positieve reacties uit de omgeving kwamen en ook concrete hulp in de vorm van donaties en vrijwilligers.

  Het congres is het startsein van het 3 jaar durende project Huisje Boompje Beestje van Stichting Kinderpostzegels in samenwerking met de Federatie Opvang, IVN en onderzoekers van de Hogeschool Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het project wordt gefinancierd door de Postcode Loterij. In het kader van het project kunnen opvang instellingen aanvragen indien voor een natuurspeelplaats, een moestuin of het organiseren van contact met dieren. Ambitieuze opvanginstellingen kunnen er voor kiezen om Icoonlocatie te worden door in samenwerking met de IVN alle onderdelen in de opvanglocatie te organiseren.
  De opvanginstellingen die lid zijn van de Federatie Opvang worden binnenkort geïnformeerd over hoe en wanneer de aanvragen kunnen worden ingediend.


  collagehbb

   

   

   

   

   


                   

                                         

   
                 

   

   

                                                      logogkids

   

   

   

   

   

   

   


  logogHBB

   

Inlog voor leden close
De website van de Federatie Opvang is voor iedereen toegankelijk. Echter, alleen medewerkers van bij de Federatie Opvang aangesloten lidinstellingen hebben toegang tot:
- De besloten items van deze website;
- De ledennieuwsbrieven

Heeft u nog geen account, maar wilt u als lid graag toegang tot dit besloten gedeelte, dan kunt u hier een account aanvragen.

Hieronder kunt u met uw (werk) e-mailadres en bij registratie opgegeven wachtwoord inloggen voor toegang tot de niet-publieke onderdelen van deze website. En vraag hier een nieuw wachtwoord aan.